Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@21:17:37 GMT

روشی برای پیش‌بینی ازن در هوا

تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۶۴۱۸۱۴

آلودگی هوای کلان‌شهرهای مختلف به‌ویژه تهران، این روزها مثل بسیاری از روزهای دیگر سال، سروصدای زیادی به پا کرده است. محققان کشور برای کمک به رفع این آلودگی، مسئولان را به استفاده از یک مدل ریاضی کاربردی برای پیش‌بینی مقدار ازن هوا فراخوانده‌اند.

به گزارش ایسنا، معضل آلودگی محیط زیست، بی هیچ تردیدی امروز به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین چالش‌های زندگی شهرنشینی شناخته می‌شود و همه‌ساله خسارات فراوان جانی و مالی را به شهروندان و ساکنان شهرهای بزرگ و پرجمعیت تحمیل می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان معضل آلودگی هوا در صدر فهرست مظاهر آلودگی از بابت خطرساز بودن قرار گرفته و مروری بر آمارهای سازمان بهداشت جهانی می‌تواند شاهدی بر این ادعا باشد.

گسترش بی‌رویه شهرها و شهرنشینی و نیز رشد بخش صنعت به‌خصوص در مجاورت شهرهای بزرگ و پرجمعیت و ترکیب آن‌ها با مجموعه عوامل طبیعی و اقلیمی نه‌تنها باعث افزایش آلودگی هوای شهرها شده، بلکه تغییراتی را در اقلیم جهانی به وجود آورده که در سال‌های اخیر به‌شدت مورد توجه محققان و برنامه ریزان قرار گرفته است.


بنا بر گفته متخصصان و براساس گزارش موسسه بین اللملی تحقیقات سرطان، در سال 2013 آلودگی هوا و ذرات معلق در آن به‌عنوان ترکیبات صددرصد سرطان‌زا برای انسان طبقه‌بندی شده‌اند. همچنین براساس گزارش مربوط به بار بیماری‌های جهانی، آلودگی هوا چهارمین عامل خطر برای مرگ در دنیا و همچنین هفتمین عامل خطر در ایران است.

در این میان، کلان‌شهر تهران با توجه به شرایط توپوگرافی و اقلیمی آن و همچنین تردد نزدیک به 5 میلیون وسیله نقلیه و استقرار تعداد زیادی واحدهای صنعتی بزرگ و کوچک، یکی از هشت شهر بزرگ کشور است که آلودگی هوا در آن به یکی از مشکلات بزرگ تبدیل شده است و در صورت عدم برنامه‌ریزی صحیح و اتخاذ راهکارهای کنترلی می‌تواند اثرات جبران‌ناپذیری بر سلامت افراد و محیط زیست وارد کند.


در این زمینه، یک تیم پنج نفره تحقیقاتی از دانشکده محیط زیست کرج، پردیس دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران پژوهشی را انجام داده‌اند که در آن سعی شده است در جهت کمک به مدیریت بهتر وضع آلودگی هوا در تهران، از مدل‌های هوشمند برای پیش‌بینی میزان گاز خطرناک ازن در هوای این شهر استفاده شود.


در این پژوهش تحلیلی-کاربردی، محققان با استفاده از داده‌های روزانه ازن ایستگاه‌های سنجش کیفیت هوای شهر تهران، هواشناسی، فضای سبز، ترافیکی و متغیرهای زمانی مثل تأخیر زمانی یک‌روزه، از مدل شبکه عصبی مصنوعی استفاده کرده و به پیش‌بینی گاز ازن در کلان‌شهر تهران پرداخته‌اند.


بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، محققان بیان کرده‌اند که خطای مدل شبکه عصبی کمتر از روش‌های معمول دیگر برای اجرای پیش‌بینی مورد نظر است.


بر اساس نتایج آنالیز فوق، عواملی مانند فصل سال و طول ساعات آفتابی بیش‌ترین تأثیر را در میزان تراکم گاز ازن در هوای شهر تهران دارند و می‌توان با استفاده از آن‌ها، تعیین کرد که در چه روزهایی، میزان این گاز خطرناک در تهران بیشتر خواهد بود.


در همین رابطه، علی جهانی، پژوهشگر گروه محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی دانشکده محیط زیست کرج و سایر همکارانش در این تحقیق اشاره داشته‌اند: «آنالیز حساسیتی که روی مدل مورد نظر برای شناسایی تأثیرگذارترین پارامترها در این خصوص انجام‌شده، نشان می‌دهد که جهت پیش‌بینی میزان تراکم ازن هوا در شهر تهران، پارامترهای فصل/سال و طول ساعات آفتابی در الویت قرار دارند و این امر می‌تواند در مدیریت آلودگی هوای شهر می‌تواند تأثیر بسزایی داشته باشد».


آن‌ها افزوده‌اند: «از پارامترهای مهم دیگر بر میزان غلظت ازن هوا، پارامتر طول خیابان و پس‌ازآن پارامتر فصل گرم/ سرد است. با استفاده از این روش و عوامل معرفی شده، ما می‌توانیم میزان تراکم ازن هوا را در آن روز بسنجیم و این امر نیز در مدیریت آلودگی هوای شهر تأثیر بسزایی خواهد داشت».


بر اساس این یافته‌های علمی که در فصل‌نامه «بهداشت و ایمنی کار» وابسته به انجمن علمی بهداشت کار ایران منتشر شده‌اند، می‌توان تصمیم‌های مدیریتی در جهت پیشگیری از برخی اثرات آلودگی هوا و آسیب‌دیدگی کمتر اقشار آسیب‌پذیرتر جامعه نظیر اطفال، سال‌خوردگان و بیماران قلبی و تنفسی اتخاذ نمود.


به اعتقاد جهانی و همکارانش، «با پیش‌بینی میزان آلودگی هوا در روزهای پیش رو می‌توان تصمیم‌گیری‌های مدیریتی برای کنترل آلودگی هوا و ارائه راهکارها و هشدارهای لازم را انجام داد. این موضوع به‌صورت ویژه در پیش‌بینی وضعیت آلودگی هوا در شهرهای صنعتی و پرجمعیتی همچون تهران از اهمیت بسزایی برخوردار خواهد بود».


 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: آلودگی هوا ازن آلودگی هوا آلودگی هوای شهر تهران محیط زیست هوای شهر پیش بینی ازن هوا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۴۱۸۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری

تین نیوز

مدیریت شهری پایتخت با نگاه جدی به موضوع متاورس شهری، تلاش می کند تهران را به جمع شهرهای هوشمند دنیا اضافه کند.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از همشهری آنلاین،  بیش از ۲دهه از معرفی مفهوم متاورس در دنیای تکنولوژی می گذرد، اما این فناوری تا همین چندوقت پیش، بیشتر از آن لوکس و دست نیافتنی به نظر می رسید که مورد توجه مردم عادی و کشورهای در مسیر توسعه قرار گیرد. تصور غالب این بود که پای این تکنولوژی دست کم به این زودی ها قرار نیست به زندگی مردم عادی باز شود یا بتواند گره ای را از مشکلات روزمره مردم باز کند. اما امروز شهرهای زیادی در دنیا در تلاشند مشکلات شهری خود همچون ترافیک، برآورد نتایج اجرای پروژه های عمرانی، مکان یابی طرح های عمرانی و ساخت وساز، استفاده بهینه از فضای شهری و حتی درآمدزایی را با هوشمندسازی شهری و ساخت همزاد دیجیتال شهر در محیط متاورس، شبیه سازی و حل کنند.

رویای زندگی در یک شهر هوشمند

تصور کنید فقط با زدن یک عینک دیجیتال بر چشم بتوانید در محیط فیلم یا سریال مورد علاقه تان در میان بازیگران راه بروید و وقایع را از هر نقطه ای که دوست دارید تماشا کنید، از نمایشگاه یا موزه ای در آن سر دنیا دیدن کنید، با همکارانتان نه از صفحه نمایشگر رایانه، بلکه در محیطی سه بعدی جلسه برگزار کنید، به کنسرت خواننده مورد علاقه تان بروید، فضای هتل موردنظرتان را پس از رزرو اتاق از نزدیک بررسی کنید یا حتی با پزشکتان مشورت کنید یا تعمیرکار ماشین تان را ظرف چند دقیقه بالای سر ماشین بیاورید تا از پیمودن راهی طولانی در ترافیک معاف شوید و همه اینها در حالی است که لیوان چای به دست روی مبل خانه خود نشسته اید. هیجان انگیز نیست؟ شاید کمی فانتزی به نظر برسد اما اینها امکاناتی است که یک شهر هوشمند می تواند در اختیار شما قرار می دهد و خبر خوب اینکه رسیدن به «شهر هوشمند» و تحقق «متاورس شهری» در تهران به طور جدی در برنامه مدیریت شهری پایتخت قرار گرفته است. اما متاورس چطور به کار شهر می آید؟

متاورس شهری دقیقا به چه معناست؟

برای اینکه بدانیم «متاورس شهری» چیست و چه کمکی قرار است به شهر بکند باید اول بدانیم مفهوم «متاورس» چیست. متاورس، به طور خلاصه یک فضای دیجیتال سه بعدی است که با استفاده از تکنولوژی هایی مانند واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR)، زندگی آنلاین انسان را براساس زندگی واقعی او شبیه سازی و این دو را با هم ترکیب می کند. شما در فضای متاورس می توانید خانه ای را دقیقا با مشخصات، ویژگی ها و جزئیات خانه خود شبیه سازی کنید و در آن حضور حقیقی اما غیرفیزیکی داشته باشید. در نوع بزرگ تر، شما می توانید با کمک این تکنولوژی در محیط های شبیه سازی شده دیگر نیز حضور داشته باشید، به فعالیت های مختلفی بپردازید و با سایر مردم جهان در ارتباط و تعامل باشید. این فرایند را می توان به وجود یه «قل» از شما، خانه شما یا شهر شما در فضای دیجیتال تشبیه کرد و این همان اصطلاح «دوقلوی دیجیتال» است که پرکاربردترین ترکیب در رابطه با مفاهیم متاورس به شمار می رود. به طور خلاصه، نسخه های شبیه سازی شده از خانه، شهر یا حتی خود شما در فضای متاورس «دوقلوی دیجیتال» خانه، شهر و خود شما هستند. خب... حالا که با مفهوم متاورس و دوقلوی دیجیتال و شهر متاورسی آشنا شدید، به راحتی می توان درباره ویژگی های شهرهای متاورسی صحبت کرد.

متاورس شهری چطور قرار است به ما کمک کند؟

شهرهای متاورسی بر تکنولوژی دوقلوی دیجیتال بنا شده اند؛ به این معنا که اطلاعات شهر واقعی با تمام جزئیات، پردازش و بر مبنای آن نسخه دیجیتال شهر که به آن دوقلوی دیجیتال یا همزاد دیجیتال نیز گفته می شود، طراحی خواهد شد. در حقیت در شهر دیجیتال، نسخه ای دیجیتال از همه اجسام فیزیکی موجود در شهر نظیر ساختمان ها، خیابان ها و تمام فضاهای دیگر شهر وجود خواهد داشت. این همزاد دیجیتال می تواند ویژگی های جغرافیایی و همچنین زیرساختی شهر را به تصویر بکشد. استفاده از تکنولوژی متاورس در طراحی شهرهای هوشمند و پایدار این امکان را برای مسئولان شهری فراهم می آورد تا به صورت کاملا مستقیم با زیرساخت های شهری ارتباط برقرار کرده و متناسب با چالش های شهری موجود اقدامات متعددی را در جهت برطرف کردن آنها انجام دهند. در طراحی چنین شهرهایی توسعه پایدار و حفظ منابع انرژی تجدیدناپذیر مورد توجه قرار گرفته است. چنین قابلیتی با ایجاد امکان آزمون و خطای بی هزینه در همزاد دیجیتال، این امکان را فراهم می کند که اجرای برنامه ها در نسخه واقعی شهر، براساس تجربه ای از پیش آزموده باشد و با تغییرات لازم، به نتایج موردنظر مدیران و تصمیم گیران حوزه مدیریت شهری منتهی شود.

یک پیشنهاد برای شهر هوشمند

در شهرهای هوشمند پتانسیل حل انواع مسائل و مشکلات زندگی واقعی و ارائه راه حل های کارآمد وجود دارد. داده ها همه اجزا همچون شبکه های جاده ای، ارتباطات، شبکه های برق، سیستم های آب و سایر امکانات را پوشش می دهند و این امر به مدیران شهری برای به حداکثر رساندن بهره وری انرژی، اجرای بهتر پروژه های حمل ونقل از طریق برنامه ریزی جاده، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و مواردی از این دست کمک می کند. در محیط متاورس، شهرها همچنین می توانند با شبیه سازی بلایای طبیعی پیش بینی‎نشده مانند زلزله، رعد و برق و دمای بالا، آزمایش های استراتژیک روی دوقلوهای دیجیتال خود انجام دهند. دوقلوی دیجیتال به آنها کمک می کند تا تشخیص دهند که آیا شهرشان توانایی مقاومت در شرایط مختلف را دارد یا خیر.

هوشمندسازی تهران در برنامه شورای شهر

متاورس های شهری با حل چالش هایی همچون گره های ترافیکی، آلودگی های صوتی، کاهش آلاینده های زیست محیطی و بسیاری از مشکلات دیگری که امروزه گریبان گیر کلانشهرهای دنیا ازجمله تهران شده است می تواند در حکم نسخه ای شفابخش عمل کند. شورای اسلامی شهر تهران در دوره ششم برنامه های هوشمندسازی شهری را با تشکیل کمیته شفافیت و شهر هوشمند به طور جدی تری در دستور کار قرار داده و در برنامه ۴ساله احکامی را در زمینه هوشمندسازی شهری صادر کرده است. براساس این احکام، شهرداری تهران مکلف است زیرساخت های هوشمندسازی را طی مدت زمان این برنامه تامین کند.

سوده نجفی، عضو شورای اسلامی شهر تهران در این باره به همشهری گفت: حرکت به سمت هوش مصنوعی و دوقلوهای دیجیتال از سوی بیشتر شهرهای دنیا در حال پیگیری است؛ ما نباید در این زمینه از دنیا عقب بمانیم. از سوی دیگر بحث شهر هوشمند یکی از سیاست های ما در شورای ششم است. به این دلیل در برنامه چهارم احکامی را در این زمینه وضع کردیم و در تلاشیم هم با سیاستگذاری، این موضوع را پیگیری کنیم و هم شهرداری را مکلف کردیم به اینکه سیاستگذاری های ما را در حوزه اجرا عملی کند.

نجفی، حرکت به سمت شهر هوشمند را زیربنای مدیریت آسان تر شهر دانست و افزود: مدیریت شهر زمانی آسان تر است که ما بتوانیم از علومی که امروزه در دنیا وجود دارد، استفاده کنیم و قطعا طی یک سال باقیمانده از عمر شورای ششم به دنبال آن هستیم که بتوانیم حداقل ۵تا ۱۰درصد کارهای تهران را به سمت شهر هوشمند ببریم.

عضو کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر، در بیان ضرورت حرکت به سمت شهر هوشمند گفت: شهر هوشمند فراآموزش، فرا سلامت، فرا حمل ونقل و فراحکمرانی است و ما به دنبال یک شهر هوشمند در شهر تهران هستیم؛ برای اینکه خیلی از مشکلات و مسائل تهران را حل کنیم. وقتی یک شهر هوشمند داشته باشیم مشکل آلودگی هوا در شهر تهران کاهش پیدا می کند؛ چون میزان تردد، چه خودرو و چه افراد در شهر کاهش پیدا می کند و دیگر ترافیک و آلودگی هوا نداریم و این در حوزه سلامت نیز مؤثر خواهد بود. بسیاری از بیماری هایی که امروزه منجر به بالا رفتن آمار مرگ ومیر در تهران شده اند به علت آلودگی هوا و مشکلات ریوی است که مرگ خاموش خوانده می شوند.

نجفی افزود: تهران نیز با توجه به اینکه الگوی همه شهرهای کشور است و شهرهای دیگر هم از آن الگوبرداری می کنند، یکی از دغدغه های ما در شورای هوشمندسازی شهری است. البته توجه به حوزه هوشمندسازی و شفافیت از شورای پنجم آغاز شد، اما در شورای شهر ششم با حضور دکتر صادقی در کمیته شفافیت و شهر هوشمند، کار فراتر رفته و تلاش شده این موضوع بیشتر و بهتر پیگیری شود.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • هشدار هواشناسی برای وزش باد شدید و احتمال رگبار و رعدوبرق در تهران
  • هشدار وزش باد شدید در تهران
  • روشی برای درمان تنبلی چشم
  • پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳+ شاخص به تفکیک مناطق
  • مافیا از هر اتوبوس داخلی چند هزار یورو به جیب می‌زند!  | «یک فرد خاص مانع ورود اتوبوس برقی به ایران شده ...»
  • هوای تهران در شرایط قابل قبول
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳+ شاخص به تفکیک مناطق
  • نحوه ساخت یک جعبه ابزار کاربردی با لوله پلیکا به روشی ساده (فیلم)
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق